Fit, Therapy & Education
         

Paarden behandelen

Tessa en Saskia zijn bijna klaar met de vierjarige opleiding voor Volleerd Paarden Revalidatie Therapeut. Beide zijn vele jaren werkzaam binnen de paardensport en -houderij, naast het fokken van hun eigen dressuurpaarden, rijden ze beide op hoog niveau in de dressuursport, geven zij rijlessen en hebben ook les gegeven op diverse paardenhouderij opleidingen. Door hun interesse in het welzijn en de gezondheid van het paard hebben ze vele cursussen en opleidingen gevolgd met als doel hun paarden nog beter te behandelen. In BST Horses is al deze kennis en ervaring gebundeld en beschikbaar gesteld voor andere paardenmensen die het beste met hun paard voor hebben.

Het doel van BST Horses is dat de paarden zich prettiger en gezonder gaan voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze werken holistisch en altijd in samenwerking met de eigenaar. Het is een driehoeksverhouding tussen paard, eigenaar/ ruiter en therapeut.

Hoe ziet een behandeling bij BST horses eruit?

Tessa en Saskia kijken naar het gehele paard en het management; aan de hand van een anamnese wordt bekeken wat het paard nodig heeft en welke behandeling het beste zal passen. Ze pakken niet alleen het probleem aan, maar kijken ook naar de oorzaak. Vaak ontstaat een probleem doordat er ergens anders in het lijf een stagnatie plaatsvindt. Het paard gaat compenseren en hierdoor kan er een klacht ontstaan. Ze zullen zowel lokaal als op de verschillende systemen van het paard gaan behandelen. Zo kan er worden ingezet op het immuunsysteem, het hormoonsysteem, het vasculaire systeem en het craniosacraalsysteem. Op deze manier wordt er extra ondersteuning geboden aan de gezondheid van uw paard. 

Ze starten door het weefsel van het paard eerst los te maken met één of meerdere technieken hetzij massage, shiatsu, hirudotherapie, fascia release etc. daarna zullen ze zich verder richten op het behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die pijn, ongemak en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Doordat eerst het paard los en ontspannen wordt gemaakt zal er steeds dieper gewerkt kunnen worden om de mobiliteit te verbeteren. Ondertussen wordt er goed gekeken hoe het paard reageert op de behandeling. Na de behandeling is er altijd een contact moment om de ontwikkelingen van het paard te monitoren. 


BST horses kan de volgende behandelingen inzetten bij uw paard:

  • Cranio-sacraal
  • Hirudo therapie (bloedzuigers)
  • Massage
  • Osteopathie
  • Shiatsu
  • Taping
  • Aromatherapie d.m.v. essentiële oliën


Cranio sacraal

Craniosacraal therapie bij paarden is een alternatieve behandelmethode die zich richt op het bevorderen van het zelfherstellend vermogen van het paard. Deze therapie is gebaseerd op het craniosacrale systeem, dat bestaat uit de schedel (cranium), het heiligbeen (sacrum), de wervelkolom, en de cerebrospinale vloeistof (de vloeistof die om de hersenen en het ruggenmerg stroomt). Deze vloeistof hoort ritmisch te bewegen. 

Tijdens de behandeling zal het craniosacraal systeem worden onderzocht om verstoringen te identificeren. Door middel van zachte technieken wordt de natuurlijke beweging en balans van de schedelbotten, het ruggenmerg en het heiligbeen te hersteld. Door het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het paard, kan craniosacraaltherapie helpen bij het verlichten van fysieke en emotionele spanningen, het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het bevorderen van het algehele welzijn.

 

Waarvoor kan craniosacraaltherapie worden ingezet?

Craniosacraalbehandelingen kunnen gunstig zijn voor paarden met verschillende aandoeningen en problemen, waaronder:
1. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat: Het kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid veroorzaakt door blessures, artritis, spier- en gewrichtsproblemen en andere musculoskeletale aandoeningen.
2. Gedragsproblemen: Paarden met gedragsproblemen zoals angst, stress, nervositeit en onrust kunnen baat hebben bij deze behandeling. De therapie kan helpen bij het verminderen van spanningen en het bevorderen van een kalme gemoedstoestand.
3. Algeheel welzijn: Zelfs als je paard geen specifieke problemen heeft, kan craniosacraaltherapie bijdragen aan het behoud van de algehele gezondheid en het welzijn. Het kan helpen bij het handhaven van een gezonde balans in het lichaam van je paard, waardoor het beter bestand is tegen stress en ziekte.


Fascia release

Fascia release bij paarden is een techniek die gericht is op het losmaken van spanning en blokkades in het fasciale systeem, dat een netwerk van bindweefsel is dat door het hele lichaam loopt. Fascia verbindt en ondersteunt spieren, botten, organen en andere weefsels. Wanneer de fascia gespannen of verkleefd raakt, kan dit leiden tot bewegingsbeperkingen, pijn en andere klachten. 
Fascia release wordt vaak ingezet in combinatie met andere behandelmethodes.


Hirudo Therapie (bloedzuigers)

In de geneeskunde wordt al eeuwen gebruik gemaakt van bloedzuigers. Toen er nog geen medicijnen bestonden, werd de bloedzuiger gebruikt bij veel ziekten en kwalen. Bloedzuigers werden op het lichaam aangebracht, waar zij de gezonde stoffen aan het paard afgeven en zich daarna vervolgens volzuigen met bloed. Dit was een gangbare manier om bloed te onttrekken uit het lichaam. Het onttrekken van bloed uit het lichaam, ook wel aderlaten genoemd, werd gezien als remedie tegen vele ziekten, kwalen en koorts en was een populaire medische behandeling. Men dacht op deze manier ‘slecht’ bloed te verwijderen, waarbij het ‘goede’ bloed in het lichaam bleef.

Tegenwoordig wordt bloedzuigertherapie nog steeds ingezet. De moderne term voor deze medische behandeling is hirudo therapie, naar de wetenschappelijke naam voor het diertje, de Hirudo Medicinalis.

Waarom is Hirudo therapie zo goed?

Voor de hirudotherapie gebruikt men de medicinale bloedzuiger, hirudoverbana en hirudo medicinalis. Het positieve effect van bloedzuigers is het afgeven van 80 verschillende helende stoffen in de bloedbaan. De stofjes die zij afgeven zijn o.a. Hirudine, Eglin, Kininase en Serotin. Deze helpen bij het verlichten van de pijn,  hebben een ontstekingsremmend effect, zijn lymfevocht afdrijvend en verminderen het ontstekingsproces bij littekens. Zo worden alle helende stoffen ingespoten door de bloedzuigers die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van uw paard. 

Waarvoor kan hirudo therapie worden ingezet?

- Immuunsysteem versterken
- Gallen
- Hoefbevangenheid
- Mok
- TMJ ontsteking
- Kissing spines
- Stalbenen
- Hoefkatrolontsteking
- Rugproblemen
- Peesblessure
- Ect.


Massage

Massage kan helpen bij het bevorderen van het welzijn van het paard, het verminderen van spanning en stress, het bevorderen van herstel na inspanning en het verbeteren van de algehele prestaties. Dit omdat onze paarden atleten zijn die vaak fysieke inspanningen leveren, of het nu gaat om sportprestaties, recreatief rijden of inzet in de fokkerij. 

Er zijn verschillende massages die toegepast kunnen worden waaronder:
1. Ontspanningsmassage: Dit type massage helpt bij het verminderen van spierspanning en het
bevorderen van ontspanning bij het paard. Het kan vooral nuttig zijn voor paarden die gestrest zijn of
spierpijn hebben door intensieve training of activiteiten.
2. Triggerpointmassage wordt bij paarden ingezet om pijnlijke spierknopen of -verhardingen (triggerpoints) aan te pakken. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting, verkeerde houding, trauma, of langdurige spanning, en kunnen leiden tot ongemak, beperkte bewegingsvrijheid, en prestatieverlies. Door middel van deze massage worden de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de spieren gestimuleerd, waardoor de spier zich kan ontspannen en het paard weer soepeler en vrijer kan bewegen.
3. Herstel- en revalidatiemassage: Na blessures of operaties kan massage een integraal onderdeel
zijn van het herstelproces van een paard. Het helpt bij het verminderen van littekenweefsel, het
stimuleren van de doorbloeding en het bevorderen van spierherstel.
Massage kan niet alleen fysieke voordelen bieden, maar ook een positieve invloed hebben op het
gedrag en de gemoedstoestand van uw paard. 


Osteopathie

Osteopathie bij paarden is gebaseerd op het principe dat het lichaam een ​​geheel is en alle structuren
met elkaar verbonden zijn. Het richt zich op het identificeren en behandelen van
bewegingsbeperkingen in het lichaam die pijn, ongemak en andere gezondheidsproblemen kunnen
veroorzaken. Er wordt gebruik gemaakt van manuele technieken om de mobiliteit van de
gewrichten, spieren, organen en weefsels te verbeteren.
Osteopathie is een alternatieve therapie die zich richt op het herstellen van de balans en mobiliteit
van het lichaam.
Een onderdeel van osteopathie is een viscerale behandeling deze richt zich op de organen (de viscera) in het lichaam, evenals op de omliggende structuren zoals bloedvaten, zenuwen en bindweefsel. Deze techniek is gebaseerd op het principe dat organen voldoende bewegingsvrijheid nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. 

Hoe kan osteopathie helpen bij uw paard?

Osteopathie kan helpen bij een breed scala aan aandoeningen en problemen bij paarden. Het kan
worden toegepast bij acute blessures, chronische aandoeningen, postoperatief herstel en algemene
gezondheidsproblemen. Enkele van de voordelen van osteopathie bij paarden zijn:
1. Pijnverlichting: Osteopathie kan helpen bij het verminderen van pijn veroorzaakt door
gewrichtsproblemen, spierpijn, rugpijn en andere aandoeningen.
2. Verbeteren mobiliteit: Door de mobiliteit van gewrichten en spieren te verbeteren, kan
osteopathie uw paard helpen soepeler te bewegen en zijn prestaties te verbeteren.
3. Algehele balans: Osteopathie richt zich niet alleen op het behandelen van specifieke symptomen,
maar ook op het herstellen van de algehele balans van het lichaam. Dit kan helpen om de gezondheid
en het welzijn van uw paard te verbeteren.
4. Preventie van toekomstige problemen: Door bewegingsbeperkingen en disfuncties vroegtijdig te
identificeren en te behandelen, kan osteopathie helpen bij het voorkomen van toekomstige
gezondheidsproblemen bij uw paard.


Shiatsu

Shiatsu is een eeuwenoude Japanse massage- en drukpunttechniek die gericht is op het bevorderen
van de gezondheid en het welzijn. Bij paarden kan shiatsu een effectieve en natuurlijke behandelmethode zijn om diverse klachten te verlichten en het herstelproces te bevorderen.

Wat is shiatsu?

Shiatsu werkt op het idee dat energie door het lichaam stroomt via meridianen ook wel bekend als 'Qui". Wanneer de
energiestroom verstoord raakt, kan dit leiden tot fysieke en emotionele klachten. Door middel van
specifieke drukpunten en massage-technieken wordt de energiebalans hersteld, waardoor het
lichaam zichzelf kan genezen.

Voordelen van shiatsu bij paarden

Shiatsu kan tal van voordelen bieden voor paarden. Het kan helpen bij het verlichten van
spierspanning en stijfheid, het verminderen van pijn en ontstekingen, het verbeteren van de
bloedcirculatie en het stimuleren van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Shiatsu kan ook
een positieve invloed hebben op het gedrag en de gemoedstoestand van het paard, waardoor het
kalmer en meer ontspannen wordt.
Tijdens een shiatsu behandeling wordt er gebruik gemaakt van zachte, ritmische druk en
strekkingen om de energiebalans te herstellen en eventuele blokkades op te heffen. De behandeling wordt afgestemd op de specifieke behoeften van het paard waarbij rekening wordt gehouden met een eventuele medische geschiedenis of blessure. 


Aromatherapie

Aromatherapie is een eeuwenoude behandeling die het gebruik van geurige essentiële oliën omvat. Essentiele oliën worden 
gewonnen uit planten, bloemen, kruiden en bomen. Door gebruik te maken van de krachtige eigenschappen van natuurlijke oliën kunnen we hun gezondheid en gemoedstoestand bevorderen. Aromatherapie is een natuurlijke ondersteuning voor de lichaamssystemen van het paard. Het werkt fysiek, mentaal en spiritueel. Het kan een goede aanvulling zijn op de overige behandelingen.

Er zal worden gekozen voor aromatherapie als dit een rijke aanvulling is op een andere behandeling.

Wanneer zet je essentiële oliën in bij je paard?

Essentiële oliën kunnen bij paarden op verschillende manieren worden ingezet,
afhankelijk van het gewenste doel en de specifieke situatie. Hier zijn enkele situaties
waarbij essentiële oliën vaak worden gebruikt bij paarden:

1. Aromatherapie voor ontspanning: Essentiële oliën met ontspannende eigenschappen,
zoals lavendel of kamille. Dit kan helpen om een kalmerende en rustgevende omgeving te creëren,
vooral in stressvolle situaties of tijdens transport.
2. Ondersteuning van het ademhalingssysteem: Bij ademhalingsproblemen, zoals
hoesten, kan het inhaleren van essentiële oliën met ontstekingsremmende
eigenschappen, verlichting bieden.
3. Huidverzorging en wondgenezing: Essentiële oliën met antimicrobiële en helende
eigenschappen kunnen worden gebruikt voor de behandeling van huidproblemen, snijwonden, schaafwonden of insectenbeten. 
4. Ondersteuning van het spier- en gewrichtssysteem: Essentiële oliën met
ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen kunnen worden gebruikt voor massages of kompressen om spierpijn, stijfheid of gewrichtsproblemen bij het paard te verlichten.

Bij alle behandelingen streven Tessa en Saskia ernaar om een veilige en rustgevende omgeving te creëren voor het paard tijdens de behandelingssessies. Zij begrijpen dat elk paard uniek is, daarom streven ze ernaar om een holistische benadering te bieden die afgestemd is op de individuele behoeften van je paard. Hierbij werken zij nauw samen met jou als eigenaar om de specifieke behoeften en geschiedenis van je paard duidelijk te krijgen, zodat er een behandelplan 'op maat' kan worden aangeboden.

 De therapieën kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere veterinaire zorg en kan helpen bij het bevorderen van het herstelproces, het ondersteunen van de prestaties en het verbeteren van de algehele welzijn van je paard.